Jadłospis

 

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie. Woda podawana bez ograniczeń.

Owoce występujące w jadłospisie – sezonowe.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do ryb, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do drobiu, kucharek szkolny, cynamon, cukier waniliowy, tymianek, oregano, kurkuma, imbir, czosnek, lubczyk. Zgodnie z informacją od producenta mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.              

Dzieci bezmleczne: zamiennie za produkty mleczne otrzymują herbatę, napoje owocowe, zupy bez śmietany, masło roślinne.

 

 Alergeny w żywności:

  1. Zboża zawierające gluten,
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i produkty pochodne  (łącznie z laktozą),
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Białystok, marzec 2023 r.

kucharka M. Tomanek

intendent: M. Stańczuk



  Do pobrania: