Jadłospis
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie. Woda podawana bez ograniczeń.
Owoce występujące w jadłospisie – sezonowe.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do ryb, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do drobiu, kucharek szkolny, cynamon, cukier waniliowy, tymianek, oregano, kurkuma, imbir, czosnek, lubczyk. Zgodnie z informacją od producenta mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Dzieci bezmleczne: zamiennie za produkty mleczne otrzymują herbatę, napoje owocowe, zupy bez śmietany, masło roślinne.
Alergeny w żywności:
- Zboża zawierające gluten,
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin
- Mięczaki
Białystok, marzec 2023 r.
kucharka M. Tomanek
intendent: M. Stańczuk
Do pobrania:
- Jadlospis pazdziernik 2024 r.pdf (183.86 KB)
- Jadlospis wrzesien 2024 r.docx (19.21 KB)