Grupa III

Z życia grupy III "KACZUSZKI" ...

"Nóż i widelec "

Widelec - lewa ręka, prawa ręka nóż, Kaczuszki wiedzą to już! Od niedawna nasze dzieci podejmują próby jedzenia nożem i widelcem. Czy jesteśmy na to za mali? Ależ skąd! Praktyka czyni mistrza, a więc mistrzostwo w posługiwaniu się nożem i widelcem za chwilę będzie w naszych rękach wink

"MIKOŁAJKI"

Co to, co to, co to.? Kto to, kto to, kto to? .... to Mikołaj już się skrada...

Teatr Dramatyczny im. Aleksandra Węgierki - "Królewna Śnieżka"

Rozbudzamy w dzieciach zamiłowanie do różnych form aktywności - dziś był to teatr. Wspaniała adaptacja "Królewny Śnieżki" wywołała wśród dzieci lawinę emocji. Śmiechu, wzruszeń, otwartych ust ze zdziwienia, podskoków ekscytacji, okrzyków "nie jedz tego jabłka!", gorących oklasków nie było końca. Dodam, że nasze dzieci wyróżniały się eleganckim ubiorem oraz kulturalną postawą, Sonia zaś została wybrana przez Królewnę Śnieżkę na następczynię i dostała przepiękny biały welon. Spotkaliśmy też św. Mikołaja. Co to był za dzień!

Wycieczka do kina "Grinch"

30.11.2018 KACZUSZKI wybrały się do kina Helios i obejrzały film pt. "Grinch". Uśmiechnięte buzie dzieci były potwierdzeniem, iż film bardzo im się podobał :)

Fabryka ozdób choinkowych (pierniki z masy solnej)

W tym tygodniu rozmawiamy z dziećmi o zawodach wykonywanych przez dorosłych.Wiemy już że istnieje zawód m.in. nauczyciel, kierowca, fizjoterapeuta, piekarz, krawcowa... i wiele wiele innych. Dzisiaj wcieliliśmy się w ludzi pracujących na produkcji (w tym przypadku stworzyliśmy własną fabrykę ozdób choinkowych wykonanych z masy solnej). Wspólnie zrobiliśmy ciasto z 27 szklanek mąki i 27 szklanek soli i 13 szklanek wody. Ugniataliśmy aż powstało ciasto gotowe do produkcji pierników. Sprawiło to nam wiele radości ale dzieci stwierdziły ze to bardzo ciężka praca. Wyprodukowaliśmy 360 pierników które w tym roku będą ozdobą choinki na holu przedszkolnym.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |   >>

co_u_nas / 2018-2019