Grupa III

Z życia grupy III "KACZUSZKI" ...

DINOZAURY NAM NIE STARSZNE TO NASI PRZYJACIELE

Tematyka tygodniowa...DINOZAURY...mówić o dinozaurach to jedno a stworzyć DINOZAURA to drugie .Tak powstały dinozaury, które można obejrzeć na tablicy znajdującej się przy szatniach...Tyranozaurus..Stegozaurus...i wiele innych do obejrzenia.Kaczuszki stworzyły swego własnego KACZKOZAURA ...cudny ...oswojony.

Teatr Dramatyczny im.Aleksandra Węgierki

Czy można płakać z radości i smutno się śmiać? Czy strach da się przestraszyć, a niepokój zaniepokoić? Jak pokonać wstrętny wstręt i pokochać szpinak albo groszek z marchewką? Tego wszystkiego Kaczuszki  dowiedziały się wraz z Panią Miłką, Rozalką i Bodziem podczas fascynującej wyprawy pod namiot pełen uczuć! „EMOCJAŁKI” to niepowtarzalne, multimedialne, interaktywne, współtworzone przez dzieci, przedstawienie dla najmłodszych.  Spotkanie z bohaterami kultowej „Wielkiej księgi uczuć” Grzegorza Kasdepke to podróż po mapie dziecięcych uczuć i emocji.

OPERA I FILHARMONIA PODLASKA "BRZYDKI KACZOREK"

W piątek 11.01 "KACZUSZKI" wybrały się do OPERY I FILHARMONII PODLASKIEJ na sztukę „Brzydki Kaczorek”. Jest  to uwspółcześniona opowieść o normach rządzących życiem społecznym – tak najmłodszych, jak i dorosłych. Spektakl dotyka problemu odmienności i związanej z nią samotności, ukazuje brak tolerancji zakorzeniony zarówno w języku, jak i w sposobie myślenia, ucząc, że „inny” nie znaczy gorszy. Tolerancja, akceptacja, szacunek dla inności, przyjaźń i miłość.O znaczeniu tych słów pięknie opowiedział nam „Brzydki Kaczorek”, tłumacząc że nieważne jest to jak wyglądamy, czy skąd pochodzimy, ale to, co każdy z nas ma w sercu .

TYDZIEŃ MA DNI SIEDEM

Dzieci wciąż uczą się  czegoś nowego. Uświadomienie dzieciom że słowo " tydzień"  ma dwa znaczenia :nazwy kolejnych dni , zaczynając od poniedziałku lub okres siedmiu dni zaczynając od dowolnego dnia.W zapamiętaniu kolejności dni tygodnia bardzo pomogły nam kolory jako rozwijanie umiejętności dostrzegania regularności rytmu w danym układzie(poniedziałek czerwony,wtorek niebieski, środa pomarańczowy, czwartek zielony ,piątek żółty. sobota biały, niedziela czarny)...nauka przez zabawę jest niezastąpiona !!!

"Zabawy z tablicą interaktywną"

W dobie rozwoju społeczeństwa informacyjnego ważne jest prawidłowe zapoznanie dziecka z aspektami multimediów, w tym celu wykorzystujemy podczas zajęć m.in. tablicę interaktywną. Jest ona nieoceniona w naszej pracy, dostarcza dzieciom zarówno bodźców dźwiękowych, jak i wizualnych. Służy nam do rozwiązywania zagadek, układania puzzli, kolorowania, oglądania filmów edukacyjnych, wykonywania ćwiczeń grafomotorycznych, rozwija spostrzegawczość, pamięć, słuch muzyczny…

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |   >>

co_u_nas / 2018-2019