Grupa IV

Z życia grupy IV "ŻABKI" ...

Co słychać w szkole ?

Dnia 22.05.2019 r. wybraliśmy się na wycieczkę do Szkoły Podstawowej Nr 14 przy ul. K. Pułaskiego. Zwiedziliśmy całą szkołę: byliśmy w szatni, obejrzeliśmy salę gimnastyczną, salę komputerową, świetlicę, bibliotekę szkolną, sale, w których odbywały się lekcje klas młodszych oraz klas starszych. Uczestniczyliśmy w lekcji otwartej w klasie I c, wykonaliśmy zakładkę do książki oraz nauczyliśmy się piosenki pierwszaków. Poznaliśmy nowe koleżanki i nowych kolegów. Poczęstowano nas pysznymi jabłkami, które zjedliśmy ze smakiem. Po lekcji otrzymaliśmy od uczniów drobne upominki. Na koniec naszej wizyty w szkole pobawiliśmy się w sali zabaw. Było bardzo interesująco i wesoło. Zadowoleni z wycieczki wróciliśmy do przedszkola.

"ROBIMY ZAKŁADKI DO KSIĄŻEK"

W ramach zajęć plastycznych, w nawiązaniu do tematyki tygodniowej, wykonaliśmy kolorowe zakładki do książek z pasków papieru. Każda zakładka wyszła piękna i niepowtarzalna yes

Zwierzęta egzotyczne - zabawy z literkami

Rozmawialiśmy o zwierzętach klimatu gorącego oraz o zwierzętach klimatu zimnego. Wiemy, które zwierzęta mieszkają m.in. w Afryce,, Australii i Azji a które w Arktyce i na Antarktydzie. Wiemy także, że zwierzęta egzotyczne w Polsce możemy spotkać w ZOO. Potem układaliśmy z liter nazwy różnych zwierząt egzotycznych oraz czytaliśmy ułożone wyrazy. Świetnie sobie poradziliśmy!

Piramida zdrowia

Dzieci z naszej grupy już wiedzą, jak dbać o zdrowie. Znają podstawowe wiadomości z zakresu higieny, stosują profilaktykę zdrowotną, znają zasady zdrowego odżywiania. Dzieci wiedzą, że najważniejsza jest woda, bez wody nie byłoby życia. Bardzo ważny jest ruch, zwłaszcza ruch na świeżym powietrzu. Wiedzą również, że należy jeść jak najwięcej warzyw i owoców. Na zajęciach każde dziecko wykonało swoją piramidę zdrowia.

"CAŁA POLSKA CZYTA DZIECIOM... I MY TEŻ!"

Systematyczny kontakt dziecka z książką aktywizuje jego rozwój intelektualny i emocjonalny, budzi wrażliwość estetyczną, sprzyja rozwijaniu postaw twórczych oraz wyzwala ekspresję dziecięcą. Nauczycielki codziennie czytają dzieciom ulubione bajki, baśnie, których słuchanie umila przedszkolakom pobyt w przedszkolu.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |   >>

co_u_nas / 2018-2019