Grupa III

Z życia grupy III "KACZUSZKI" ...

KRAKOWIACZEK JEDEN...

W tym tygodniu rozmawialiśmy o przysłowiach i strojach ludowych.Kaczuszki zapoznały się z wyglądem stroju podhalańskiego, krakowskiego i łowickiego. .Dzieci  dowiedziały się, że panna na głowie nosiła wianek, na białą koszulę Krakowianka ubierała przystrojony haftem, cekinami i chwastami (frędzlami) gorset. Szyję upiększały jej czerwone korale. Spódnica wełniana z motywem różanym oraz zapaską (fartuchem) spod której widoczne były buty z pięknie zdobionymi cholewami.

EKOLOGICZNIE ZNACZY LOGICZNIE

Tematyka tygodniowa "Wynalazki" skłoniła nas do refleksji " Jak nasza Planeta Ziemia będzie wyglądała za kilkadziesiąt lat skoro większość wynalazków ,przynajmniej tych w naszym gospodarstwie domowym potrzebuje prądu i skąd się ten prąd bierze w takim razie?" Doszliśmy jednogłośnie do wniosku , że produkcja energii elektrycznej, która dostarcza nam prąd odbywa się w elektrowniach węglowych.Aby powstał prąd,najpierw trzeba dostarczyć paliwo - węgiel.Dalej to już chyba nie musimy tłumaczyć.My Kaczuszki o tym co zle wpływa na nasza planetę dużo wiemy i wciąż się uczymy:segregacja odpadów nam nie straszna , oszczędzanie energii elektrycznej(mamy już na uwadze),oszczędzanie wody(o tym będziemy rozmawiać 22.03(piątek)-to jest Międzynarodowy Dzień Wody....Pozdrawiamy.Ekologiczne Kaczuszki!

DINOZAURY NAM NIE STARSZNE TO NASI PRZYJACIELE

Tematyka tygodniowa...DINOZAURY...mówić o dinozaurach to jedno a stworzyć DINOZAURA to drugie .Tak powstały dinozaury, które można obejrzeć na tablicy znajdującej się przy szatniach...Tyranozaurus..Stegozaurus...i wiele innych do obejrzenia.Kaczuszki stworzyły swego własnego KACZKOZAURA ...cudny ...oswojony.

Teatr Dramatyczny im.Aleksandra Węgierki

Czy można płakać z radości i smutno się śmiać? Czy strach da się przestraszyć, a niepokój zaniepokoić? Jak pokonać wstrętny wstręt i pokochać szpinak albo groszek z marchewką? Tego wszystkiego Kaczuszki  dowiedziały się wraz z Panią Miłką, Rozalką i Bodziem podczas fascynującej wyprawy pod namiot pełen uczuć! „EMOCJAŁKI” to niepowtarzalne, multimedialne, interaktywne, współtworzone przez dzieci, przedstawienie dla najmłodszych.  Spotkanie z bohaterami kultowej „Wielkiej księgi uczuć” Grzegorza Kasdepke to podróż po mapie dziecięcych uczuć i emocji.

OPERA I FILHARMONIA PODLASKA "BRZYDKI KACZOREK"

W piątek 11.01 "KACZUSZKI" wybrały się do OPERY I FILHARMONII PODLASKIEJ na sztukę „Brzydki Kaczorek”. Jest  to uwspółcześniona opowieść o normach rządzących życiem społecznym – tak najmłodszych, jak i dorosłych. Spektakl dotyka problemu odmienności i związanej z nią samotności, ukazuje brak tolerancji zakorzeniony zarówno w języku, jak i w sposobie myślenia, ucząc, że „inny” nie znaczy gorszy. Tolerancja, akceptacja, szacunek dla inności, przyjaźń i miłość.O znaczeniu tych słów pięknie opowiedział nam „Brzydki Kaczorek”, tłumacząc że nieważne jest to jak wyglądamy, czy skąd pochodzimy, ale to, co każdy z nas ma w sercu .

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |   >>

co_u_nas / 2018-2019