Grupa II

Z życia grupy II "ŻUCZKI" ...

Poznanie przez badanie...

Materiał przyrodniczy z sadu, lasu i parku posłużył nam nieraz do zabaw matematycznych, językowych, plastycznych, muzycznych, sensorycznych. Tym razem zgromadzone dary umożliwiły „Żuczkom” przeprowadzenie zabawy badawczej. Dzieci z ciekawością sprawdziły „co pływa, co tonie?”.

Piękno jesiennej przyrody w naszej sali…

Dzieci posiadają ogromną ciekawość świata. Nauczyciel wychodzi naprzeciw ich oczekiwaniom i stąd w grupie „Żuczków” powstał kącik przyrody. Jesienne dary znajdujące się w naszym kąciku dostarczają dzieciom wielu wrażeń zmysłowych oraz uwrażliwiają je na piękno przyrody.  Dodam, że nasz kącik stale wzbogaca się o nowe skarby, przynoszone przez dzieci z domu, a zbierane wspólnie z rodzicami podczas spacerów, wycieczek.  Za nowe okazy m.in. kukurydzę, dynię, kasztany, żołędzie a także własnoręcznie wykonane „kasztaniaki” serdecznie dziękujemy.

Wizyta u Fryzjera

Dziś poznaliśmy zawód fryzjera – wycieczka do salonu „ LauLen” – mieliśmy okazję obejrzeć wnętrze salonu fryzjerskiego, zapoznać się z przyrządami jakimi posługuje się fryzjer, mieliśmy możliwość eksperymentowania z przyrządami, dzieci  mogły usiąść na fotelu fryzjerskim - bez obawy … Przekonaliśmy się , że fryzjer nie jest taki straszny i większość z dzieci chciała ściąć włosy, dziewczynki zaś pragnęły pomalować je na „ pomarańczowo” i „ czerwono” . Podczas spaceru przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa podczas przechodzenia przez ulicę, jak i obserwowaliśmy piękno jesiennej pogody. Myślę, że wszyscy czerpaliśmy radość z tej wycieczki.

Popołudniowa zabawa :)

My się w przedszkolu nie nudzimy codziennie się bawimy, tańczymy, kolorujemy a dziś budujemy z piankowych kloców nowo zakupionych. Każdego dnia poznajemy i uczymy się czegoś innego poprzez zabawę.  :)

Zajęcia w deszczową pogodę

Gdy dzień za dniem pada deszcz za oknem i nie możemy bawić się na placu zabaw i spacerować ulicami osiedla – zabieramy się  za pracę w sali. Ćwiczymy cierpliwość i koordynację wzrokowo-ruchowa poznajemy malutkie zwierzątka " ślimaki" oraz dla nas ludzi trujące grzyby "muchomory". Nasza grupa nie nudzi się gdy za oknem szaro i ponuro .

| 1 | 2 |   >>